Reprezentace odveze ze Světových plážových her tři umístění ve druhé desítce

V katarském Doha byl dnes na programu premiérových Světových plážových her dálkoplavecký závod na 5 kilometrů. Na start se postavilo nakonec 26 mužů a stejný počet žen a mezi nimi i trojice českých reprezentantů, kteří v náročných podmínkách s extrémně teplou vodou připsali v cíli na české konto tři umístění ve druhé desítce celkového pořadí. Nejlepší výsledek vyplaval jedenáctým místem Matěj Kozubek.

Koncept Světových plážových her připravovaných Asociací národních olympijských výborů (ANOC) v posledních letech došel tento rok svému naplnění v podobě prvního ročníku. Bohužel místo plánované zajímavé lokality v podobě amerického San Diega došlo z finančních důvodů k přesunu do katarského Doha, což minimálně pro dálkové plavání nebyla nejlepší volba. Voda o teplotě nad pravidly požadovanou horní bezpečnostní hranicí (31 °C) udělala z pětikilometrového závodu hlavně boj o samotné doplavání.

Trojice český reprezentantů společně se svými soupeři absolvovala brzký ranní start (6:00 muži a 6:05 ženy), což znamenalo budíček již ve tři hodiny. Kromě doslova vařící vody na ně čekaly dnes i vlny a nepříjemné medúzy. Všichni tři se ale nakonec dokázali s podmínkami vyrovnat a úspěšně doplavat do cíle, za což jim náleží gratulace. Nejlépe si dnes vedl Matěj Kozubek, který bral 11. místo, o čtyři místa za ním finišoval Vít Ingeduld. V ženském závodě doplavala Alena Benešová jako sedmnáctá. První zlaté medaile z World Beach Games si připsali Marcello Guidi z Itálie a Ana Marcela Cunha z Brazílie.

Hodnocení reprezentačního trenéra Jana Srba: Všichni tři naši plavci dnes předvedli statečný výkon na hranici svých fyzických možností. Šanci na lepší umístění jim vzaly podmínky na trati, které byly opravdu extrémní.

S odstupem několika hodin ohodnotili závod i všichni čeští reprezentanti:

Výsledky 5 km muži (26 startujících):
1. GUIDI Marcello (🇮🇹 ITA) 55:25.0
2. ADEEV Denis (🇷🇺 RUS) +1.0
3. MEISSNER Soeren (🇩🇪 GER) +3.0
11. KOZUBEK Matěj (🇨🇿 CZE) +36.0
15. INGEDULD Vít (🇨🇿 CZE) +43.0

Výsledky 5 km ženy (26 startujících):
1. CUNHA Ana Marcela (🇧🇷 BRA) 59:51.0
2. HOU Yawen (🇨🇳 CHN) +1.0
3. BECK Leonie (🇩🇪 GER) +2.0
17. BENEŠOVÁ Alena (🇨🇿 CZE) +2:07.0

📄 World Beach Games 2019 - 5 km ženy - výsledky
📄 World Beach Games 2019 - 5 km muži - výsledky