Štěpán Rjaško šestnáctý na Mistrovství Evropy juniorů

Portugalský Setúbal hostil o tomto víkendu letošní Mistrovství Evropy juniorů v dálkovém plavání. Z české trojice se, pod vedením trenérského dua Jan Srb a Adam Kavřík, nejlépe vedlo Štěpánu Rjaškovi, který v závodě prostřední juniorské kategorie (16 – 17 let) na 7.5 kilometru doplaval ve čtyřicetičlenném startovním poli na šestnáctém místě. Ve stejném závodě startoval také Jan Carda, který dohmátl na 25. pozici. Mezi nejstaršími juniory (18 – 19 let) se představil Marek Matoušek, který dohmátl jako šestnáctý.

Oba závody, ve kterých čeští reprezentanti startovali, měly na ve startovním poli jasného favorita. Mezi prostřední kategorií to byl francouzský reprezentant Sacha Velly. Sedmnáctiletý plavec nedávno zvítězil v závodě Evropského poháru v Piombinu, kde za sebou nechal i olympijské medailisty a i v Setúbalu svou kvalitu potvrdil, když do cíle doplaval s téměř dvouminutovým náskokem na druhého Vincenza Casa z Itálie. Štěpán Rjaško na Vellyho ztratil necelých osm minut, Jan Carda pak o čtyři minuty více. Mezi nejstaršími juniory byl v roli hlavního favorita obhájce titulu z loňského roku David Betlehem z Maďarska. A i on dokázal tyto predikce naplnit, když bral zlato s náskokem 2:15 na druhého Pasquale Giordana z Itálie. Marek Matoušek na vítěze ztratil 11 minut.

Junioři se letos sejdou ještě jednou, v polovině září je na pořadu několikrát odložené juniorské Mistrovství světa na Seychelech.