Matěj Kozubek vylovil v Račicích tři mistrovské tituly

Více než 250 plavců se poslední srpnový víkend sjelo do Račic, aby zde soupeřili na mistrovských tratích na 5 km, 20 km, mezi smíšenými štafetami a na dalších tratích v rámci Českého poháru. Do hlavní role celého závodního víkendu sám sebe obsadil držitel obou individuálních titulů z loňského roku Matěj Kozubek. Člen pražských Bohemians nejenom že dokázal na obou tratích opět zvítězit, ale tentokrát byl i členem vítězné štafety. Z veslařského kanálu si tak domů odvezl tři zlaté medaile.

Jako první závod se v sobotu plavala pětka, která byla Mistrovstvím ČR dorostu, dospělých, masters a kadetů. Společně s nimi se, v rámci závodu Českého poháru, na této trati představili i starší žáci a tak se ve třech vlnách na tři 1660 metrů dlouhé okruhy postupně vydalo 171 plavců. O svůj první titul z toho víkendu bojoval Matěj ve čtyřčlenné vedoucí skupině, kterou s polu s ním tvořil Vít Ingeduld (Kometa Brno), Vojislav Štěrba (Bohemians) a David Šebesta (Slávia VŠ Plzeň). V cíli byl nakonec o necelé dvě vteřiny dříve než druhý Ingeduld, bronz a zároveň titul mezi mladším dorostem bral Štěrba, bramborová pozice ale zároveň zlatá medaile ve starším dorostu pak zbyla na Šebestu. Další medaile mezi dorostenci brali Tomáš Ludvík a Martin Straka ve mezi staršími a Jakub Kačerovský s Tomášem Peciarem v mladší kategorii.

Mezi ženami bylo o titulu jasno brzy po začátku. Alena Benešová (Kometa Brno) tentokrát neměla na startu největší soupeřku v podobě své reprezentační kolegyně Lenky Štěrbové, takže po trati většinu závodu kroužila osamocena a nakonec zvítězila s náskokem jedné a půl minuty. Stříbro a zároveň zlato v mladším dorostu si připsala Lucie Zubalíková (Kometa Brno), bronz pak brala zlatá starší dorostenka Pavlína Soukupová (Slávia VŠ Plzeň). V dorostu pak vítězky na stupních vítězů doplnily Petra Hauerová (Slávia VŠ Plzeň) a Veronika Petřeková (KPS Ostrava) ve starší kategorii a Lucie Šebestová (Slávia VŠ Plzeň) a Julie Pleskotová (Bohemians Praha) v té mladší.

Pokračovalo se menší vsuvkou v podobě kilometrového závodu a hned po něm pak pak následovaly mixové štafety, které se premiérově místo 8 km (4 x 2 km) plavaly na shodné trati jako na velkých soutěžích, tedy 5 km (4 x 1.25 km).

Sestavu a taktiku první štafety Bohemians dostal na starost Tomáš Kozubek, který prokázal, že dobře sledoval nedávné Mistrovství Evropy ve skotském Glasgow a po vzoru tam vítězných Nizozemců i on postavil na první dva úseky ženy a na třetí a čtvrtý muže. A vyplatilo se, Lenka Štěrbová a Julie Pleskotová do puntíku splnily úkol udržet se čela a Vojislav Štěrba s Matějem Kozubkem pak vytvořili rozhodující náskok. V cíli pak první štafeta pražských klokanů slavila s náskokem více než dvou minut. Stříbro brala Kometa Brno A (Benešová, Peciar, Zubalíková, Ingeduld), bronz míří do Slávie VŠ Plzeň A (Chocholatý, Soukupová, Šebestová, Šebesta).

V neděli byla na programu královská dvacítka. I u nás se začíná projevovat lehký odklon dálkových plavců od těchto ultravytrvaleckých tratí, které tak zůstávají výsadou exkluzivního klubu maratónců. Na startu se tak objevilo celkem 8 mužů a 10 žen. Závod mužů měl očekávaný průběh, na čele se usadila dvojice reprezentantů Matěj Kozubek a Vít Ingeduld, která své další soupeře postupně nechala daleko za sebou. Matěj pak dokázal odpárat i Víťu a doplaval si pro svůj pátý titul na této trati. Nejdelšímu závodu v rámci Mistrovství ČR tak vládne nepřetržitě od roku 2014. O třetí místo si to v pěkném souboji v závěrečných metrech rozdala dvojice Martin Straka a Jakub Kačerovský, šťastnější byl nakonec první z nich.

Mezi ženami zvolila tentokrát hlavní favoritka Lenka Štěrbová poněkud odlišnou taktiku od posledních let. Nezačala závod ve skupině s muži, ale naopak se držela s dalšími ženami v závodu. Společně s Pavlínou Soukupovou a Petrou Hauerovou vytvořily čelo ženského závodu a v této skupině a pořadí nakonec dojely v rozmezí několika desetin i do cíle. Pro vítězku to tak byl šestý titul v řadě a celkově vyhrála již po osmé, což ji mezi ženami řadí ve statistikách neohroženě na první místo (čtyři tituly má její vlastní maminka Lenka Štěrbová starší a Yvetta Hlaváčová, mezi muži je rekordmanem Rostislav Vítek s 13 tituly).

Výsledky:
20 km muži: 1. Kozubek Matěj (Boh) 04:08:25.3, 2. Ingeduld Vít (KomBr) 04:09:50.1, 3. Straka Martin (DuP) 04:23:59.1
20 km ženy: 1. Štěrbová Lenka (Boh) 04:42:37.4, 2. Soukupová Pavlína (SlPl) 04:42:38.3, 3. Hauerová Petra (SlPl) 04:42:39.8,
5 km muži: 1. Kozubek Matěj (Boh) 00:57:06.8, 2. Ingeduld Vít (KomBr) 00:57:08.5, 3. Štěrba Vojislav (Boh) 00:57:13.6,
5 km ženy: 1. Benešová Alena (KomBr) 01:02:18.4, 2. Zubalíková Lucie (KomBr) 01:03:48.7, 3. Soukupová Pavlína (SlPl) 01:05:17.4
5 km štafety: 1. Bohemians Praha 01:03:32.4, 2. Kometa Brno 01:05:49.3, 3. Slávia VŠ Plzeň 01:09:43.7