Zajištění bezpečnosti není možné podceňovat

V plaveckém svazu je dlouhodobě diskutovaná problematika bezpečnosti při dálkovém plavání. Problematika se řeší od tragické události při závodu světového poháru v Dubaji, kdy utonul přední americký plavec Fran Crippen.

VZS ČČK Těrlicko vždy kladla důraz na bezpečnost při závodech. Díky kontaktům a spolupráci s Policií ČR, dobrovolnými hasiči a městskou policií bylo vždy možné pokrýt vodní plochu Těrlické přehrady dostatečným počtem motorových člunů.

Každoročně je předkládán bezpečnostní plán plavební správě, která povoluje akci na vodní ploše a o akci je informována zdravotní záchranná služba.

Dva ročníky závodu byly přerušeny z důvodů bouřky. Čluny a rádiové spojení umožnily rychlé stažení plavců z trati. Správnost tohoto přístupu k bezpečnosti se plně projevila při události, která se stala 29.7.2017 na Těrlické přehradě. Provedena byla instruktáž záchranářů i plavců před závodem. Sledování plavců při závodě a rychlá reakce posádky člunu ve svěřeném úseku zachránily lidský život. Pro plavkyni s prudkou alergickou reakcí po bodnutí vosou při občerstvení skočil do vody policista, který ji s kolegy vytáhl na člun a spěšně dopravil na břeh. Lékař přítomný při závodě společně se zdravotní sestrou postiženou plavkyni stabilizovali a předali zasahujícím zdravotnickým záchranářům.

Připravenost a důraz kladený na bezpečnost zajištěnou plavidly s kvalifikovanou posádkou, přítomný lékař se zdravotní sestrou, zpracovaný bezpečnostní plán a dobré spojení, se nám vyplatila.

Doporučuji všem organizátorů závodů nepodcenit zajištění bezpečnost.

Petr Urbánek
VZS ČČK Těrlicko