V Mělicích se bojovalo o Evropu

Melice 2014 5WMelice 2014 5MV sobotu a v neděli se na písníku v Mělicích v prostorách areálu vodních lyžařů Marin Clubu uskutečnil úvodní závod Českého poháru v dálkovém plavání. Po zimních šampionátech se plavci konečně dočkali přírodních podmínek a nemohli se vybral lepší dobu. Krásné slunečné počasí a teplota vody 21,5 °C přilákali na start 80 plavců z 28 oddílů z Česka, ze Slovenska a Polska. A neplavalo se jen o body do Českého poháru, ale bojovalo se o nominace na MEJ a ME.

V sobotu byl na pořadu závod na 5 km, který se plaval intervalovou metodou. V soutěži žen se již po třiadvacáté plavalo O pohár Lídy Jelínkové. Plavci startovali s minutovým intervalem a každý plaval „za své“. Pro juniory to byla zároveň kvalifikace na Mistrovství Evropy. V soutěži mužů vybojoval prvenství Ján Kútnik z Komety Brno před Vítem Ingeduldem (PLAVÁNÍ České Budějovice) a Karlem Balounem z Komety (foto Jiřího Kuřiny). Za reprezentačním trenérem Rosťou Vítkem si o nominaci na MEJ řekl první starší dorostenec Petr Dvořák ze Slavie Plzeň, který by tak mohl doplnit Matěje Kozubka (Bohemians), který má již nominaci jistou díky výsledku na MEJ v loňském roce. V kategorii mladších dorostenců se o nominaci výrazně přihlásil jeho mladší bratr Tomáš Kozubek. V kategorii žen si pro vítězství doplavala favoritka Silvie Rybářová z Komety, na druhém místě pak zúročila přípravu v Chorvatsku domácí Míša Štěrbová a porazila i Alenu Benešovou z USK Praha, která má splněný limit na ME dospělých (foto Jiří Kuřina). Míša se tak rovněž zařadila k horkým kandidátům na start na MEJ v kategorii mladších dorostenek a to by ráda splnila limit i na MEJ v bazénu. V kategorii starších dorostenek si o nominaci vítězstvím v kategorii řekla Petra Šťastná (Kometa Brno).

V neděli byla na pořadu mimořádně trať na 20 km, protože i tady šlo o nominaci na Mistrovství Evropy dospělých – první dva budou nominováni na královskou trať 25 km v Berlíně. Pohár starostky města Přelouče (19.ročník) vybojoval po zásluze Vít Ingeduld, který o půl minuty porazil úřadujícího mistra ČR na této trati Karla Balouna a o pět minut zpět doplaval Matěj Kozubek z Bohemians Praha. V závodě žen se až do posledních metrů bojovalo o prvenství, které nakonec pro sebe rozhodla domácí Lenka Štěrbová, která o necelé dvě vteřiny porazila vítězku sobotního závodu, brněnskou Silvu Rybářovou, třetí pak doplavala další domácí plavkyně Pavlína Kubátová. V doplňkovém závodě na 3 km vyhrál starší žák Vojislav Štěrba (SCPAP) před dlouholetým českým reprezentantem Jakubem Fichtlem (SlPl). I soutěž žen vyhrála starší žačka Hana Fousková (SCPAP).

Český pohár bude pokračovat v sobotu 21.června Tovačovským maratónem na Skašovském rybníce.