Šabac aplaudoval českým barvám

Silva Rybářová vybojovala v nedělním závodě světové série Grand Prix Jarak – Šabac na 19 kilometrů skvělé druhé místo a velký den českých barev v Srbsku podtrhla výbornou čtvrtou příčkou Lenka Štěrbová. V konkurenci plavců ze 17 zemí se neztratili ani desátý Michael Mrůzek a dvanáctý Michal Flora. Prvenství v kategorii mužů i žen putují do Ruska zásluhou Ivana Afaneviche a Olgy Kozydub. Závod se plaval za tropického vedra, teplota vzduchu ve stínu byla 37 stupňů, teplota vody řeky Sávy se z původně ohlášených 27 stupňů se vyšplhala až na 29 stupňů!

Neustálým stupňováním a změnami tempa i směru plavání se Silva Rybářová snažila zbavit Rusek Alexandry Sokolové a Olgy Kozydub během devatenácti kilometrů z Jaraku do Šabacu. Vše ale bylo marné, obě ruské reprezentantky se zuby nehty držely v závěsu za českou reprezentantkou, a když Silva občerstvovala, než by Rusky šly na chvilku do vedení, raději si protáhly tělo několika znakovými tempy. Původně jedenáctičlenná vedoucí skupinka se však díky úsilí Silvy postupně ztenčovala, nejprve odpadla vloni čtvrtá Belgičanka Wouters a s ní předloňská vítězka Slovinka Kozamernik, pak Bulharka Ivanova a Italka Simonazzi. Zbývající šestici na čele se Silvou tvořily obě Rusky, z nichž mladší Sokolová byla letos čtvrtá na MEJ v Kocaeli a v závodech SP už dokázala porazit i Janu Pechanovou, Němka Ines Hahn, vloni absolutní vítězka EP, dále naše Lenka Štěrbová a Argentinka Lara Rodrigez Anido.  Zhruba v polovině závodu odpadla i Argentinka a vzápětí dostaly Lenka Štěrbová a Ruska Olga Kozydub za vzájemnou strkanici žlutou kartu. Eňa se pod hrozbou potenciální diskvalifikace stáhla na konec skupiny, kde již s vypětím všech sil visela Němka Hahn. Na šestnáctém kilometru Silva vystupňovala tempo, vzadu zůstaly vystresovaná Eňa s vadnoucí Němkou, ale bdělé Rusky se nenechaly zaskočit a dál se držely Silvě na vlně. V cílovém koridoru naši reprezentantku sevřely mezi sebe a v dlouhém finiši „na krev“ slavila těsné vítězství jednadvacetiletá plavkyně z uralského Čeljabinsku Olga Kozydub před hrdinkou závodu Silvií Rybářovou a třetí favorizovanou Alexandrou Sokolovou. Stále se lepšící Eňa Štěrbová doplavala čtvrtá s bezpečným náskokem na německou i argentinskou plavkyni.

Kapitolou samou pro sebe byla v jinak obdivuhodně organizovaném maratonu kvalita doprovodných lodí. Fyzioterapeutka Dana Klímová, která doprovázela Silvu Rybářovou, chvílemi nebyla daleko od spáchání trestného činu těžkého ublížení na zdraví, když motor jejich doprovodné lodě po čtvrté nebo po páté vypověděl službu. Ještě hůř na tom byl Michal Flora, jehož doprovodná loď se na startu neobjevila vůbec a tak Michalův doprovod, Michael Mrůzek st., musel vzít za vděk náhradním člunem, který ale bezprostředně po zahájení závodu rovněž zapěl svoji labutí píseň. Naši se naštěstí v šabackém cíli mohli řídit pořekadlem „Konec dobrý, všechno dobrý“, a jak aplaus možná několika tisíců divákům, tak i zadostiučinění z překonání sama sebe v u nás nebývalých podmínkách, přispělo k euforické náladě v českém týmu po absolvování jednoho z nejtradičnějších evropských plaveckých maratónů.