Libor Smolka výborně v dalším maratonu Grand Prix na 32km v Kanadě

📄 GP St Jean 32km - výsledky
📄 GP St Jean 32km - sprint posledních 500m
Další vynikající úspěch si letos připsal český reprezentant Libor Smolka (na snímcích z letošního Capri – Neapol) ve světové sérii Grand Prix, kterému se v 58. ročníku 32 kilometrů dlouhého maratonu Traversée du lac St-Jean v Kanadě podařilo vybojoval 6. místo a o jednu příčku si vylepšil svůj letošní nejlepší výsledek – 7. místo z 36 kilometrů mezi Capri a Neapolí. Libor do posledních metrů bojoval ve skupince o 2 místo, ale v závěru, 100 metrů před cílem, do Libora nedopatřením najela doprovodná loď Argentince Blaum a Libor již nedokázal dospurtovat, o čemž svědčí výsledky 500m sprintu, místní speciality, kdy každému plavci je měřen poslední 500-metrový úsek závodu již přímo v marině.

Libor si polepšil z průběžného 15. místa bodování světového poháru, které zatím držel díky startům v Santa Fe v Argentině, v Cancúnu v Mexiku a na Capri v Itálii, když si k dosavadním 11 bodům připsal hned dalších 8, a navíc dokázal porazit třetího z Neapole Itala Volpiniho.

Do závodu letos nenastoupil 11-násobný obhájce vítězství Petar Stojčev z Bulharska, kterému se v olympijské kvalifikaci v Setubalu podařilo do Londýna probojovat a tak zvítězil stejně jako v Neapoli Australan Trent Grimsey, který letos v září, na kdy již má termín, bude útočit na světový rekord na Kanálu La Manche, který časem 6:57 hod. drží právě Stojčev. Zajímavostí závodu je návrat 41-letého veterána Tomiho Stefanovskiho z Makedonie, kterému se podařilo vybojoval druhé místo a kterému se ve studeném jezeře daří, když vloni zde doplaval třetí. V závodě se fantasticky představila Brazilka Ana Marcela Cunha, vládnoucí šampiónka na 25 kilometrů z mistrovství světa v Šanghaji, kde dokázala zvítězit v 32°C horké vodě, zatímco St-Jean je podstatně chladnější, ale přesto i v chladných kanadských vodách prokázala svoji neuvěřitelnou všestranost a s přehledem zvítězila a to jen 3 dny po desetikilometrovém světovém poháru, ve kterém se ve čtvrtek umístila na třetím místě (!), když dokázala pohodlně porazit specialistky Pilar Geijo z Argentiny, loňskou vítězku, i Esther Nunez ze Španělska.

Světová série Grand Prix pokračuje v Kanadě závodem na 34 km v jezeře Magog 4. srpna, na 19 km v srbském Šabacu o den později, kde se představí početná česká výprava, a vyvrcholí na 30km v makedonském Ohridu, kde se představí Sylva Rybářová, před Kanadou čtvrtá žena průběžného bodování.