Mistrovství Světa – Roberval – průběh a výsledky

Jana Pechanová skončila v úvodním závodě na 10 km 13.

Během pátku těsně před samotným startem mistrovství světa se událo hodně zvratů ve výkladu pravidel a oficiálním postoji k plavkám, jehož výsledkem bylo, že plavky nesměly mít žádné potisky, což postihlo řadu týmů, včetně např. Holanďanů majících na schválených (!) plavkách natištěnou oficiální zkratku státu a vlaječku. Vypjatá atmosféra postihla i náš tým, protože kromě plavek Kuby Fichtla, žádné z „nafasovaných“ plavek nebyly na letošním seznamu. Protože v místě se žádné schválené plavky nedaly koupit, musel tým přes noc na radu německého týmu seškrábat z prsou plavek R-Evolution 09 natištěné křivky, které ráno fyzioterapeutka dočistila čistidlem na tejpy, takže ráno vypadaly na první pohled jako schválený model 2010 a u kontroly před startem prošly.

průběh závodu, výsledky:
Samotný závod byl poznamenán proměnlivou teplotou vody (16°C až 19°C – velmi nízkou v určitých úsecích), několika přeháňkami, silnými poryvy větru a bouřkou, která přišla 5 minut poté, co byl doprovod svezen z občerstvovacích mol), kvůli čemuž hodně závodnic vzdalo. Některé z nich vypadali hodně špatně včetně Larisy Ilčenko, která se dokonce svezla sanitkou. Plavalo se velmi svižně, Jana, bez ani minimální aklimatizace a po dlouhém přesunu do místa startu, kam přijela teprve ráno před závodem, se stále pohybovala na čele skupinky na 6.-10. místě, ale do posledního kola se šlo silným trhákem, po kterém Jana zůstala ve druhé skupince, cca 1 km před cílem cca 20 metrů za první skupinkou.

Na 9.5 kilometru Brazilka Okimoto spolu s Američankou Fabian se netrefily na bójku, nechaly se na čele vedoucí skupinky vytlačit mimo stopu a bójku sice těsně, ale ze špatné strany „minuly“, čímž nejspíše přišly o možnost bojovat spolu o titul, protože rozhodčí jim nekompromisně udělily červenou kartu a ještě před cílem vytáhli z vody. V tom okamžiku se utrhla zkušená Italka Martina Grimaldi, vybudovala si asi 8-metrový náskok a udržela jej až do dohmatu. Za ní se tvrdě bojovalo, výsledkem čehož byla ještě 2,5 hodiny po závodě upravena výsledková listina, z níž vypadla z původně třetího místa úřadující mistryně světa na poloviční trati Melissa Gorman (AUS) diskvalifikovaná pro nesportovní chování, což překvapivě přineslo historicky první medaili v dálkovém plavání pro Čínu, když bronz získala Fang Jen-čchiao. Druhé místo vybojovala rovněž Italka Giorgia Consiglio, kterou známe z jejího startu z Pardubic.

Ze závodu od Ivana Smolky:
Na 8km: Jana asi 20., dost fouká, trhá se to, bude to mít pekelně těžké docvaknout vedoucí
6km: Jana nejedla, ve skupině 10.-15., ale vše v kupě, Ilčenko vzdala
4km: Jana furt okolo 5.-10. místa, při krmení nenadává, je v pohodě, občas sprchne
Asi po 1,5km: Jan v klidu na 6.-10. místě, je celkem teplo, fouká, teplota vody 19°C