Matěj Kozubek čtvrtý na světě na trati 5 kilometrů

Obrovský úspěch a životní umístění si hned první den dálkoplaveckých soutěží na Mistrovství světa v jihokorejském Yeosu připsal český reprezentant Matěj Kozubek (na úvodní fotce v cíli po doplavání). V neskutečně tvrdém a rychlém závodě, kterému nakonec kraloval úřadující evropský šampión Kristóf Rasovszky, zvládl Matěj celý průběh výborně takticky, v závěrečném kole se postupně prohnal kolem většiny soupeřů a v cíli dohmátl na výborném čtvrtém místě. Druhý český plavec v závodě Vít Ingeduld finišoval jako třicátý.

Start závodu byl v osm hodin ráno, což pro všechny plavce a jejich doprovod znamenalo brzký budíček. Již v šest ráno byli plavci na závodišti a po přípravě, číslování a závěrečném meetingu šlo všech šedesát jedna startujících na věc.

Matěj Kozubek výborně odstartoval a zařadil se do přední části hlavního balíku. V závodě se rychle po startu výrazně přitvrdilo, což pocítil i Matěj, který na první i druhé bóji dostal i rozdal hodně ran. Po tom se raději uklidil na rozhraní druhé a třetí desítky, nicméně v hlavním balíku v podstatě nebylo místo, kde by šlo závod absolvovat v klidu. Na čele udávali tempo medailisté z loňského Mistrovství Evropy Kristóf Rasovszky a Logan Fontaine. I díky tomu měl závod místy vražedné tempo.

Během druhého ze třech okruhů pokračoval vývoj závodu podobně. Balík stále táhli Rasovszky a Fontaine, ke kterým se místy přidávali Rusové Abrosimov a Adeev, nebo třeba Kanaďan Hedlin. Matěj se v těchto okamžicích pohyboval na začátku třetí desítky. Víťa Ingeduld pak plaval v závěru té čtvrté.

V posledním okruhu ukázal svoji sílu největší papírový favorit Rasovszky, kterému se povedlo odpárat všechny své soupeře a nikým neohrožován si doplaval pro mistrovský titul. Deset vteřin za ním finišovali Fontaine a Hedlin. Matěj Kozubek, který do posledního okruhu otočil na 25. místě (což v kompaktním balíku znamenalo ztrátu pouhých 15 vteřin na čelo) ukázal, že si do Yeosu přivezl velice dobrou formu. Postupně se začal propracovávat dopředu, mezičasové bóje ho zaznamenaly na 20. a poté na 15. místě, v posledním úseku se pak mihl i kolem většiny zbývajících soupeřů a v cíli dohmátl na životním čtvrtém místě pouhé 1.2 sekundy od medaile. I Vít Ingeduld dokázal ve finiši několik soupeřů porazit a nakonec doplaval na 30. pozici.

Hodnocení reprezentačního trenéra Jana Srba: Matěj předvedl neskutečný výkon. Čtvrté místo na Mistrovství světa je prostě bomba. Víťa také zaplaval slušně, poprvé na Mistrovství světa v první polovině startovního pole, když za sebou nechal pár zajímavých jmen.

První start na letošním Mistrovství světa zhodnotili o oba naši plavci:

Zítra se na Mistrovství světa poprvé představí ženy, které čeká závod na 10 kilometrů, který bude zároveň kvalifikací na Olympijské hry 2020. Stejnou distanci pak v úterý absolvují i muži.

Výsledky 5 km muži:
1. RASOVSZKY Kristóf (🇭🇺 HUN) 53:22.1
2. FONTAINE Logan (🇫🇷 FRA) +10.1
3. HEDLIN Eric (🇨🇦 CAN) +10.3
4. KOZUBEK Matěj (🇨🇿 CZE) +11.5
30. INGEDULD Vít (🇨🇿 CZE) +24.0

📄 Mistrovství světa 2019 - 5 km muži - výsledky