Alena Benešová šestou nejlepší Evropankou na 5 km, Vít Ingeduld 18.

Na multisportovním Mistrovství Evropy ve skotském Glasgow začaly dnes soutěže v dálkovém plavání, které hostí největší skotské jezero Loch Lomond. A hned první den byli v akci také čeští reprezentanti, konkrétně se na pětikilometrové trati představili Alena Benešová a Vít Ingeduld.

Jako první šly v půl desáté místního času na start ženy. Na Alenu Benešovou čekalo sedmnáct soupeřek a také voda s teplotou okolo 17°C, což znamenalo, že pro start byly, poprvé na velké akci, povinné neoprény. Brzy po startu do čela závodu zamířila úřadující olympijská šampiónka Sharon van Rouwendaal a její, místy až brutální, tempo dokázala zachytit pouze německá reprezentantka Leonie Beck. Společně tak zbytek startovního pole odsoudily k boji maximálně o bronzovou medaili.

Alena Benešová výborně odstartovala a postupně se dokázala napevno usadit na páté pozici, hned za dvojicí Italek Rachele Bruni a Ariannou Bridi, a v tomto složení se pohybovaly prakticky celý závod. Společně s dalšími plavkyněmi tato skupina pak bojovala o třetí až desáté místo.

Ve druhém kole Sharon van Rouwendaal předvedla, jak dobře připravená na tento šampionát přijela, dokázala odpárat i poslední soupeřku a neohroženě zamířila pro titul, který nakonec brala s náskokem 17 vteřin. Stříbro si připsala Leonie Beck, o bronz si to rozdaly italské reprezentantky, úspěšnější byla nakonec Rachele Bruni. Hned za nimi už mířila do cíle i Alena, kterou sice ještě ve finiši dokázala o jednu pozici odsunout několikanásobná evropská i světová medailistka Kalliopi Araouzou z Řecka, ale výborné šesté místo už s přehledem udržela a připsala si tak nejlepší životní výsledek na velké akci.

Chvíli po doplavání žen šli na stejnou distanci závodit i muži. Český reprezentant Vít Ingeduld se postavil celkem 23 soupeřům. Mužský závod probíhal od toho ženského odlišně, i zde sice byly pokusy o roztrhání balíku, ale ten nakonec vydržel prakticky celý závod pohromadě, odpadli jen domácí Hector Pardoe a Tomáš Peciar ze Slovenska. Víťa se většinu závodu pohyboval na chvostu tohoto balíku, stále však s minimální ztrátou na samotné čelo.

V druhé polovině závěrečného 2,5 km okruhu se do čela závodu dostal Kristóf Rasovszky a před sebe až do cíle už nikoho nepustil a připsal si evropský titul. Za ním finišovali dva Francouzi – Axel Reymond a, juniorský šampión z nedávného šampionátu na Maltě, Logan Fontaine. Víťa ve finiši zabojoval, dokázal se dostat před několik svých soupeřů a se ztrátou 40 vteřin na vítěze zapsal nakonec 18. pozici.

Šampionát hned zítra pokračuje desetikilometrovou tratí žen i mužů, na startu bude kompletní čtveřice našich reprezentantů (Alena Benešová, Lenka Štěrbová, Vít Ingeduld a Matěj Kozubek).

Výsledky 5 km ženy:
1. VAN ROUWENDAAL Sharon (🇳🇱 NED) 56:01.0
2. BECK Leonie Antonia (🇩🇪 GER) +16.8
3. BRUNI Rachele (🇮🇹 ITA) +48.7
6. BENEŠOVÁ Alena (🇨🇿 CZE) +1:20.1

Výsledky 5 km muži:
1. RASOVSZKY Kristof (🇭🇺 HUN) 52:38.9
2. REYMOND Axel (🇫🇷 FRA) +2.8
3. FONTAINE Logan (🇫🇷 FRA) +5.5
18. INGEDULD Vít (🇨🇿 CZE) +40.1