Podzimní rožeň s letním počasím a patnáctikilometrovým maratónem

Oplatil 2013 15WOplatil 2013 15M

V sobotu se na nové trati na písníku Oplatil uskutečnil nejen XIV. ročník tradičního Podzimního rožně, ale i odložený závod na 15 km, který se z důvodů chladné vody neuskutečnil v červnu na Mělicích. Prezentovalo se celkem 24 oddílů z České a Slovenské republiky.

Na dopolední nejdelší závod, který se plaval O pohár starostky města Přelouče se postavilo 22 plavců (15 mužů a 7 žen). Ze začátku se v čele držela skupinka osmi plavců, která se však časem roztrhala a pro vítězství si doplaval závodník Komety Brno Karel Baloun v čase 3:08:51 hod., s odstupem osmi minut za ním doplaval Matěj Kozubek z Bohemians Praha a třetí a zároveň jako první žena v cíli se objevila domácí pardubická Lenka Štěrbová. Druhé místo v kategorii žen patřilo rovněž pardubické závodnici Pavlíně Kubátové, třetí pak doplavala českobudějovická Simona Šimůnková (vítězové nejdelšího 15-km závodu na snímcích J. Kuřiny). Za zmínku stojí opět výkon legendy Richarda Kamase a veteránů Josefa Kysilky, Petra Matěny, Radka Táborského a Jirky Bruse.

Odpolední pořad začal společným startem plavců na 3 a 5 km, kde naráz vystartovalo 78 plavců a ani tam nebyla nouze o výborné výkony. V kategorii mužů na 5 km se o vítězství podělili plavci Komety – vyhrál Vít Ingedult (57:32 min.), druhý doplaval Ján Kútnik (57:40) a třetí doplaval Matěj Kozubek, který už měl „v rukách“ 15 km… Nejstarším plavcem na trati byl šestašedesátiletý Vladimír Kolář z I. PKO Praha. V soutěži žen zvítězila domácí, ještě žačka, Michaela Štěrbová (1:03:04 hod.), druhá Barbora Štolková (SlPl)  doplavala s odstupem čtyř minut a pět sekund za ní doplavala brněnská Petra Šťastná.

Benjamínkem mezi vítězi byl i vítěz na 3 km, kde zvítězil domácí dvanáctiletý Vojislav Štěrba, který o dvacet sekund porazil dvojici plavců z KVS Pardubice – Jana Prokopa a Matouše Romana. Na stejné trati žen vyhrála juniorská bazénová reprezentantka Adéla Teclová (KVS Pardubice), která o devadesát sekund porazila brněnskou Annu Dragolovovou a třetí doplavala Tereza Martínková z Bohemians Praha. Za zmínku stojí i start bývalé české reprezentantky Radky Eremitové-Nechmačové, která si po třinácti letech vyzkoušela „dálkovou“ vodu.

Potřetí se na start postavil Matěj Kozubek a vyhrál poslední závod na 1000 m, kategorii žen vyhrála opět Michaela Štěrbová. Posledním vítězem – závod o nejrychlejšího trenéra, která zohlednila věk závodníka – zvítězil trenér KVS Pardubice Pavel Baier.

K výtečné atmosféře na sportovně společenské akci „14. Podzimního rožně“ přispěl i sponzor akce firma Jontech (www.jontech.cz), který zapůjčil obří gril a pro děti skákací hrad. Celou dobu voněla kuřátka, klobásky a zeleninka, připravené pro závodníky, rozhodčí a organizátory. K plynulému průběhu s malými změnami v časovém rozvrhu přispěl i skvělý komentátor Michal Štěrba. Akce přilákala více než 300 lidí z blízkého i dalekého okolí a jim všem patří náš dík, za opravdu nádhernou atmosféru. No a co za rok? Už nyní začali pardubičtí pořadatelé přemýšlet o dalším ročníku Podzimního rožně, který byl založen jako rozloučení s dálkoplaveckou sezónou. Příště budou zvát na písník Macháč (ne Mácháč, ale Macháč!!!). Písník je vzdálen asi 1km od letošního závodu a přilehlé pozemky s krásnou restaurací vlastní pan Macháč. Z letošního ročníku si berou ponaučení, že plavci jsou hladoví více než divoká zvěř, takže jídla a pití zajistí více. V tomto místě budeme během celé příští sezóny ve všední dny organizovat Pardubický plavecký pohár pro plavce, triatlonisty a všechny příchozí na trati 1 a 3km a vrcholem „našeho“ poháru bude také 15. ročník Podzimního rožně. Podrobnosti budou uvedeny na webu dálkového plavání (www.plavani.info) a všichni jsou srdečně zváni a už nyní se na vás těšíme.

Tečku za letošním závodem Českého poháru na venkovních vodotečích se uskuteční na Máchově jezeře 21.září, ale ještě před tím se poplave tradiční extrémní 24-hodinovka v Jaroměři v sobotu 14. září, která avizuje stejně jako v loňském roce pokusy o překonání individuálních českých rekordů, mj. trojnásobným sobotním medailistou Matějem Kozubkem, který tím, že dokázal uspět i ve dvou závodech po své hlavní patnáctce naznačil, že staré české rekordy staršího dorostu na dlouhých tratích v 50-metrovém bazénu jsou v reálném ohrožení.