Cesta za zkušenostmi na Kypr 2011

📄 Mistrovství Kypru 2011 - výsledky
Když se koncem září objevila na DP webu nabídka na závody na Kypru (mistrovstí Kypru na 10km a 5km pětka byla součástí Středozemního poháru – závodu národních reprezentací 16-ti a 17-tiletých Itálie, Francie, Izreale, Egypta a Kypru) a byla uvolněna pro všechny zájemce bez rozdílu, pouze s podmínkou přiměřené výkonnosti, zeptal jsem se Matěje, jestli platí naše dohoda využít první příležitosti ke startu v moři. Po kladné odpovědi jsem začal hned žhavit telefony. Trvalo to vše asi týden a měli jsme požehnání sekce a dokonce příslib vycestovat pod oficiální hlavičkou Českého plaveckého svazu. To mě velmi potěšilo a začal další kolotoč zařizování.

Zaslat na svaz veškeré naše nacionále, objednat letenky, ubytování, uvolnit Matěje ze školy a ještě plno dalších drobností. Přece jen moře – to bude úplně jiný závod, který má jistě své zvláštnosti a tak jsem se začal vyptávat zkušených mořeplavců na jejich zážitky a doporučení. Bylo jich hodně včetně důkladného promazání, ale jen mě trochu zarazilo, že zrovna radu na preventivní ošetření intimních partií jsem dostal od dívky. Asi se kluci nechtěli „chlubit“, že si je odřeli.

Poslední týden před odletem bylo již skoro vše zařízeno a trénink probíhal bez problémů. Dokonce na posledních závodech v Radlicích z 5 startů 5 osobáků a pořádných. Že by slušná forma na cestu? Uvidíme. Zbývala jen poslední část přípravy, ale vzhledem k oficialitě celé cesty docela důležitá. Dva dny před odletem jsme dostali trika a plaveckou čepičku. Teď už jen neudělat ostudu.

V den odletu brzo vstávat – ve čtyři nic moc a ani dostat se v Praze po páté hodině na letiště není úplně jednoduché. Bez auta by to nešlo. Rozloučení a hurá do letadla. Tříhodinová cesta proběhla klidně a jsme v Larnace. Teď se ukáže, jak o nás bude postaráno, protože od teď jsme plně závislí na službách Kyperského plaveckého svazu. Na letišti nás čekal řidič s autem a za necelou hodinu jsme byli v hotelu Park Beach v Limassolu. Na recepci o nás věděli, pokoj jsme dostali okamžitě a vydali se podívat na moře. Takhle rovný rybník nebyl zdaleka na všech závodech poháru u nás. Po obědě jsme vyzkoušeli vodu a po lehčím tréninku už odpočívali.

Druhý den, to byl pátek, jsme dopoledne potrénovali něco přes hodinu v moři a odpoledne věnovali studiu a nějaké práci (mám sice dovolenou, ale pod podmínkou, že svojí práci stihnu). Večer nás čekala oficiální prezentace. Kontrola pasů, vysvětlení trati, upřesnění časů a losování. Současně se zde koná Středozemní pohár národů juniorských družstev. Matěj byl jako nezávislý plavec požádán o vylosování pořadí družstev. Dozvěděli jsme se důležité informace, že start bude z vody, otočné boje jsou velké a malé jen informativní atd. A v sobotu nás čeká závod na 10 km.

Ráno jsme přišli na start o něco dříve, abychom si prohlédli pořádně cíl a bylo dost času na přípravu. Jen namazat jsme museli nezvykle brzo, protože už půl hodiny před stratem jsem musel na občerstvovací loď. Ani jsme nestačili pořádně zakotvit a už se odstartovalo o deset minut dřív. Hned od začátku se v čele usadili Kypřan a Řekyně. Matěj byl v čele pronásledující skupinky a postupně jí roztrhal, až zůstal ve druhé polovině závodu sám na celkově třetím místě a druhý z mužů. V cíli ztrácel na vítěze asi 10 minut a stejný náskok měl na třetího v pořadí. První start v moři tedy přinesl úspěch. Pořádně zregenerovat, druhý den je ráno rychlá 5.

V neděli ráno budíček už v 6 hodin. Trochu nepochopitelně je prezentace v 7:30 a start až v 9:30. A taky tam na sebe všichni více než hodinu s podivem zíráme. Všichni se několikrát rozcvičují a zase si jdou sednout. Pro velký počet závodníků se rozděluje start. Nejdříve muži a po 10 minutách půjdou ženy. Po startu nastalo velké peklo. Skupina asi 15 plavců nasadila obrovské tempo a první točil na 2,5 km za 27:30. Matěj vydržel ve skupince více než kilometr, ale toto tempo je ještě nad jeho síly. Přesto první kolo za 30:20 slibuje dobrý čas. Nakonec se ukázalo, že ten začátek byl až moc rychlý a druhé kolo bylo přeci jen pomalejší. Vítěz z Francie plaval 54:38. Matěj plaval druhé kolo již sám a viditelně zvolnil. Výsledný čas 1:02:43 a celkové 14 místo si přesto zaslouží pochvalu.

Trochu zklamání přišlo v závěru celé akce, kdy rozpis udával, že se plavou dva závody se společným startem stejně jako v sobotu jen s tím rozdílem, že v sobotu se jednalo o jiné délky. Nakonec se vyhlásilo celkové pořadí a pro potřeby Středozemního poháru se pouze „vyzobalo“ to potřebné. Škoda. Matěj by se totiž takto umístil podruhé na stupních vítězů. Rozhodně nám to však nezkazilo náladu a myslím, že se dá Matějova mezinárodní premiéra hodnotit pozitivně. Ostudu neudělal, veze dvě pěkná umístění, nasbíral plno mořských zkušeností a zbývá jen doufat, že se brzo naskytne další příležitost.

Z Limassolu Honza Kozubek