Oldřich Liška nestor otužilců se narodil před 105 léty

2. Oldřich Liška nestor čsl. otužilcůOldřich Liška, nestor československých otužilců, se narodil 7. srpna 1910, tj. právě před 105 léty. Ve své celoživotní neúnavné činnosti navázal na Nikodemovy popularizační aktivity, a otužování propagoval po celém tehdejším Československu. Jeho zásluhou existuje dnes v České i ve Slovenské republice několik desítek otužileckých klubů. Od nejútlejšího mládí měl mimořádně úzkou vazbu na plavání, bez ohledu na teploty vzduchu a vody. Založil historický TOK (Tělovýchovný otužilecký klub), který byl téměř rodinnou institucí. Pracoval v tom směru nesmírně obětavě, třeba i za cenu osobního omezování. Byl pravým tátou všech otužilců, rádcem, organizátorem, stanovil meze činnosti ve sportu otužování tak, aby přinášelo nezbytné zocelení tělesného stavu a přitom jej neohrožovalo. S politováním je nutno říci, že v současné době jsou za účelem senzace nebo lámání rekordů tyto dávno ověřené hranice spolehlivých možností často překračovány. Legendární byly jeho zájezdy po republice, na kterých s sebou vozil skládací branky na vodní pólo, které s ostatními otužilci hrál před užaslými diváky. Metodiku otužování posouval dál pokusy na vlastním těle. V horách hledal a nacházel místa, kde otužilci mohli zvyšovat svou otužilost i v letních měsících. Založil tradici plaveckých maratonů na Lipně, které nesou zaslouženě jeho jméno. Je i zakladatelem otužileckých plaveb v ponorné říčce Punkvě v Moravském krasu – Memoriálu T. K. Divíška, kterým v jeskyních za svitu reflektorů každoročně první říjnovou neděli začíná otužilecká zimní sezóna. Rovněž první přemožitelé kanálu La Manche František Venclovský a Jan Novák byli s Oldřichem Liškou sportovně propojeni. Jak čas běžel, těm nejmladším v oboru dálkového plavání a otužování je již jeho jméno vzdáleno. I proto si dovolím tímto způsobem tátu Lišku, kterého si ještě stále mnozí současní plavci pamatují, připomenout.

Svůj vrozený pedagogický talent uplatnil při letních kursech plavání v Hostivaři, ve kterých naučil nebát se vody a plavat několik tisíc dětí. Učil plavat i dospělé, což je někdy dost těžký oříšek k rozlousknutí.

Jeho jméno figuruje v různých specializovaných brožurkách o sportu, ale zejména v knížce Václava Židka „Sám ve víru zdymadel“. Židek, sám bývalý dálkový plavec a otužilec, neváhal s vděčností vzpomenout na rádce, přítele a organizátora akcí, které byly v té době zcela mimořádné. Zmíněnou knížku lze také najít na pokračování na internetu i našich webových stránkách Dálkového plavání.

Svými někdy bizarními nápady a názvy přispěl Oldřich Liška i k rozvoji otužilecké terminologie. Snad nejtrvaleji se zapsal do povědomí otužilců svými „kapsami otužilců“. Kam si mohou otužilci za silných mrazů schovat ruce, když běží třeba za patnáctistupňových mrazů z cíle do několik set metrů vzdálené šatny a mají na sobě jenom plavky a gumové boty. Přece do kapes otužilců – do podpažních jamek!

Liska pametni deskaKdyž bylo Liškovi 70 let našli ho sousedé v jeho bytě téměř v bezvědomí, vyloučit nelze ani otravu unikajícím plynem z kamen. O pár dní později, 5. 3. 1981 v nemocnici zemřel. V roce 1997 byla na dům v Žitomirské ulici číslo 33 v Praze 10, v němž Oldřich Liška dlouhá léta bydlel, umístěn pamětní relief z bronzu, zhotovený právě bývalým otužilcem a dálkovým plavcem Václavem Židkem. Od té doby získala busta takovou patinu, že budí dojem, že je tam odjakživa…