Štěrbová a Ingeduld na legendárním Faros maratonu

Faros 2014Čtvrtý nesmírně náročný závod během 17 dní absolvovali čeští reprezentanti Lenka Štěrbová a Vít Ingeduld. Týden po ME v Berlíně, kde startovali na tratích 10 km a 25 km, úspěšně zvládli 20 km na MČR v Račicích, aby se hned o následujícím víkendu zúčastnili v Chorvatsku legendárního Faros maratonu. Lenka si lepší závěr sezóny nemohla přát, z Jadranu vylovila cenný bronz, Víťa si oproti loňsku o čtyři příčky polepšil a dohmátl šestý.

Tradičně poslední srpnovou sobotu se na ostrově Hvar konal 39. ročník jednoho z nejuznávanějších závodů v dálkovém plavání. Maraton, kterého se v průběhu čtyř desetiletí jeho existence zúčastnila většina hvězd tohoto sportu Jugoslávcem Vjelko Rogošicem či Holanďankou Irene van der Laan počínaje a Němkou Angelou Maurer nebo Tunisanem Oussamou Melleoulim konče, byl dokonce uveden do Síně slávy světového plavání. Závod na 16 kilometrů se startem a cílem v přístavu malebného městečka Stari Grad se plave celým Starigradským zálivem k mysu Kamal a zpět. Letos se pořadatelům prezentovalo 18 plavců a 12 plavkyň ze 17 zemí, k účasti v soutěži bylo stejně jako v minulosti nutné osobní pozvání. Teplota průzračně čistého Jadranu dosáhla 26 stupňů a teplota vzduchu se šplhala ke třicítce.

Lenka Štěrbová i Vít Ingeduld se Faros maratonu zúčastnili i vloni, kdy Lenka doplavala šestá a Víťa desátý, oba tehdy překonali letité české traťové rekordy Yvetty Hlaváčové a Rosti Vítka. Právě Hlaváčová skončila v roce 2007 třetí a až do soboty byla naší poslední medailistkou Faros maratonu. Úspěch posledního medailisty Michala Špačka se dokonce datuje rokem 1998! Dvojice Štěrbová a Ingeduld tedy měla velkou motivaci se na ostrově doslova hemžícím českými turisty pokusit obnovit věhlas našeho dálkového plávní.

Rychlý začátek závodu, který maďarský reprezentant Daniel Szekely (osobní rekord na 1500 m za 15:20) rozjel, jako by to byla pětka, hned na prvním kilometru roztrhal startovní pole. Vedoucí skupiny se všemi favority se z žen udržela jen bývalá juniorská mistryně Evropy Ruska Anastazia Krapivina. Lenka v mačkanici s Američankou Kelly a Němkou Hahn trochu ztratila, ale během několika set metrů se začlenila do skupinky tří plavkyň, kterou dále tvořily Chorvatka Karla Šitič a vítězka EP Němka Ines Hahn. Závodnice se po celý závod hlídaly a likvidovaly sebemenší pokus o únik. Rozhodnutí přinesl až závěrečný kilometr, kdy domácí Šitič nastoupila k předlouhému finiši. Lenka Štěrbová, plavající svůj letošní nejlepší závod, zvedla hozenou rukavici a s desátou ženou z OH v Londýně držela krok až do cílového koridoru. Především však přespurtovala německou plavkyni a po zásluze tak mohla při večerním vyhlašování vítězů na do posledního místečka zaplněném náměstí sledovat českou vlajku stoupající na stožáru vedle ruské a chorvatské zástavy.

Víťa se až do obrátky držel ve vedoucí skupině, kvůli vražednému tempu ale nestíhal dostatečně občerstvovat a v druhé půlce závodu na něj dolehla velká krize. Propadl se na osmou příčku, aby po vplavání do přístavu obleženého diváky „vstal z mrtvých“ a posunul se před Chorvaty Marina Milana a Duje Milana (druhý na letošním MEJ) na šestou příčku. Absolutním vítězem závodu mužů se stal vloni stříbrný Ital Matteo Furlan, na druhém až třetím místě shodně dohmátli Ukrajinec Voronko a Kanaďan Desharnais.