Mistrovství světa – Roberval – 5 km

Novou mistryní světa se stala Američanka Eva Fabian, která získala pro USA první zlatou od roku 1998 (tehdy v Perthu vyhrála Erica Rose rovněž 5km a Tobie Smith 25km). Fabian, které teprve v srpnu bude 17 let tak odčinila svoji diskvalifikaci těsně před cílem na dvojnásobné trati kvůli neobeplavané bóji, což ji s největší pravděpodobností neumožnilo bojovat o zlato i na této trati.

Stříbro získala již podruhé v Robervalu Italka Giorgia Consiglio, kterou jsme měli možnost vidět plavat v Pardubicích a která tak v Kanadě získala již čtvrtou medaili pro Itálii. Poprvé do pětikilometrového závodu nenastoupila jeho královna od roku 2004 Larisa Ilčenko, která ovšem vzdala na dvojnásobné trati kvůli hypotermii. Její soukmenovkyně Jekatěrina Seliverstova pak byla jako jediná na pětce diskvalifikována pro nesportovní chování vůči soupeřkám během závodu. Bronz brala Brazilka Ana Marcela Cunha, která přehmátla svoji o něco slavnější kolegyni z reprezentace Polianu Okimoto.

Janička Pechanová zaplavala skvěle, plavala po celý závod v balíku a ve finiš dohmátla pouhých 10 vteřin za vítězkou, což ji, bohužel, stačilo až na 13. místo, které je přesto v takto našlapané konkurenci velice pěkné a jednoznačně potvrzuje, spolu se schopností finišovat do cíle s nejlepšími, že Jana na medaili má a že se na ni na Balatonu můžemu znovu dál těšit. Vždyť v Robervalu za ní zůstaly takové hvězdy jako olympijská medailistka Cassandra Patten, původně bronzová (následnými protesty a projednáváním nakonec odsunuta na čtvrté místo) Číňanka Fang, rychlá Němka Nadine Reichert, startující v evropských pohárech, celá Austrálie, Mexiko, Kanada atd.

To mezi muži si Thomas Lurz vynahradil pokoření z desítky a pošesté v řadě titul na 5 km získal znovu on. Stal se tak prvním, komu se v Robervalu podařilo titul obhájit a ziskem své celkově deváté zlaté medaile potvrdil svůj status nejúspěšnějšího maratonce všech dob. A to měl namále, když v průběhu závodu dostal žlutou kartu a jeho obhajoba tak mohla vzít za své. K ní mu nakonec pomohla i teplota vody, která z nedělních 15-16°C se vrátila na příjemných 20°C a potvrzuje tak místní nevyzpytatelnost počasí. Stříbro vybojoval stejně jako na dvojnásobné trati Jevgenij Dratčev a bronz pak podruhé v životě získal Američan Francis Crippen, kterému se to povedlo již vloni v Římě, kdy byl ovšem nejdříve diskvalifikován a teprve následně navrácen na stupně vítězů po řadě protestů a odvolání.

Všechny české fanoušky nesmírně potěšil výkon Jana Pošmourného, kterému sedla teplejší voda a konečně dokázal prodat svoji rychlost a zkušenosti, které za poslední čtyři roky na otevřené vodě získal, počínaje MEJ v Miláně 2007. Výborně zvládl celou trať a ještě lépe pak samotný finiš a bylo z toho jeho životní deváté místo. A životní nejenom pro něj, ale i pro české plavání, vždyť doposud nejlepším umístěním českého muže na 5 kilometrů bylo 14. místo Jakuba Fichtla v Montrealu 2005 a v Seville 2008. Na desítce je doposud nejúspěšnější 11. místo Rosti Vítka z Melbourne 2007. Až za Honzou skončili borci, kteří již znají pocity ze stupňů vítězů ze světových soutěží jako Ruffini, Fesenko, Španělé Nogueira a Hervas, Brit Fogg, Brazilec Do Carma, Němec Wolfgarten, Rus Serebrenikov a řada dalších. Kuba Fichtl bojoval statečně i přes omezení, která v letošní přípravě měl, díky svým povinnostem lékaře, doplaval 27. jen s minimální odstupem za hlavním balíkem, a pokud se skutečně naplní jeho avizovaný konec reprezentační kariéry, může odejít se ctí, i když my všichni si budeme přát, aby tomu tak nebylo.

Mistrovství světa pokračuje ve čtvrtek 22. července nejdelším 25-kilometrovým maratonem, do kterého nastoupí Rosťa Vítek a Australan Libor Smolka. Pro nás tím šampionát skončí, i když o den později se ještě poplave maraton žen, ovšem již bez naší účasti. Naši borci se pak přesunou na otočku zpět domů, aby doplnili síly i kádr o další úspěšné kvalifikanty a již za dva týdny vyrazí na Mistrovství Evropy do Maďarska, kde bude boj o medaile pokračovat.

ze závodu:

zpráva: Neoficiálně mistryní světa přece jenom Američanka Eva Fabian. Střibro pro Italku Consiglio a bronz bere Brazilka Cunha. Okimoto čtvrtá. Jana znovu 13. těsně za Španělkou Requenou. Ale až za ní olympijská medailistka Patten i bronzová z desítky Číňanka Fang !!

zpráva: Ruska Seliverstova diskvalifikována.

zpráva: Po 2,5 km vpředu znovu rychlá Američanka Eva Fabian, diskvalifikovaná na desítce, za ní balík, ve kterém je kolem 10.-20. místa i Jana. Na špici balíku všechny favoritky Seliverstova, Okimoto, Patten, Consiglio atd.

zpráva: Závod byl odstartován. Plave se na 2,5-kilometrovém okruhu (na snímku), na kterém se odplavají všechny závody.

zpráva: Zatím víme jen to, že do pětky nenastoupily mistryně světa Keri-Anne Payne a Řekyně Marianna Lymperta.

čekáme na další informace ze závodu žen i nastart mužů, kteří poplavou 2.5 hodiny později