Po zlatu z pětky vybojovali Pošmourný a Rybářová titul i na olympijské trati

MCR Bolevak 2013 muziKdyž na MČR na Šífrech v roce 2010 startovalo na olympijské desítce rekordních 74 borců, zdálo se, že se jedná o nepřekonatelný počet. Neustále rostoucí obliba dlouhých tratí ale přece jen vedla k jeho překonání vloni na Boleváku v Plzni. A Plzeň hostila rovněž letošní mistrovský závod a rekordní počet desítkářů v jednom závodě se znovu posunul a to na 88 (!) a na desítce tak paradoxně startovalo skoro o třetinu plavců víc, než na mistrovské pětce na Mělicích. Jak závod mužů, tak závod žen nabídl skutečně těsné výsledky a dohmatový boj o drahé kovy, jehož vyrovnanost nám v letošním roce může závidět kterýkoliv závod světového poháru. Z vyrovnanosti (prvních 5 mužů ve dvou vteřinách a první dvě ženy o dohmat) nakonec těžili Ti zkušenější a titul tak obhájil Jan Pošmourný a po třech letech ho znovu vybojovala Silvie Rybářová (oba Kometa Brno), která desítku dokázala vyhrát již v roce 2010 na Seči.

Reportáž České televize

Pošmournému se podařila obhajoba, vylepšil si bilanci na desítce na 2 zlaté, 2 stříbrné a 1 bronzovou, a zatím se mu daří plnit svá předsevzetí vyhrát letos všechny tři mistrovské tratě, když je již úřadujícím šampiónem na pětce i desítce (na dvacítce stále ještě „úřaduje“ z loňska Rostislav Vítek). Závod pro plavání.info okomentoval: „Do závodu jsem šel samozřejmě naplno s tím, že vyhraju, což se taky povedlo. Bylo to natěsno, ve finiši jsem byl už trochu unavenej a nešel jsem úplně na krev… snažím se pošetřit nějaký síly na další závody. Téměř vše jsem během závodu oddřel sám vyjma pár koleček, kdy byl vepředu Víťa (Ingeduld). Jinak podmínky závodu, zázemí a vše okolo je tady v Plzni na perfektní úrovni.“

Ján Kútnik (Kometa Brno) nebyl se stříbrem úplně spokojený, protože se mu dle jeho slov plavalo „blbě“, protože skoro celý předchozí týden netrénoval kvůli nemoci. „Plaval jsem a doufal, že to dobře dopadne. Nakonec se jelo hodně pomalu prvních 5km, pak Pošmy s Karlem (Balounem) začli vždy na začátku kola nastupovat a zkoušeli mně ujet, ale když jsme společně ujeli ostatním v balíku, tak to hodili na znak a nechali se dojet. Poslední kolo jsem si již hlídal čelo a na konci finišoval s Pošmym. Bohužel mi to zase o kousíček nevyšlo…“.  Kútnik sice získal letos již druhé stříbro po pětce z Mělic, ale je to jeho první seniorská medaile z desítky a odsunul z loňských medailových pozic Karla Balouna (4.) i plavajícího letos již reprezentačního trenéra Rosťu Vítka (9.). Ten dokázal vyhrát mistrovskou desítku celkem 4x a to dokázal v 80. letech již jen Michal Šanda, takže jejich nástupci mají i nadále hozenou rukavici. Bronz ve finiši vybojoval Vít Ingeduld (Kometa Brno), pro něhož je to rovněž první desítkářská medaile (na fotce se stupni vítězů první tři muži absolutně).

I čerstvá mistryně ČR Silvie Rybářová je moc ráda, že se jí podařilo vyhrát poslední plánované závody doma, než se rozlítne po světe (vedle Univerziády (10km) a mistrovství světa (10km a 25km)  Grand Prix v Kanadě (34km), Makedonii (30km) a Itálii (36km)). „Bylo to jen těsně, ale je to titul a toho si moc cením. Chtěla jsem po Mělicích, které jsem vyhrála s přehledem o minutu, po EP na Balatonu, kde jsem si zajistila účast na MS na 10km, po bazénovém MČR v Pardubících, kde jsem vyplavala tituly na 1500VZ i 800VZ, získat i titul na 10km. Závod jsem skoro celý odjela na čele a odtáhla podle svých potřeb, jen na posledních 500 metrech mě pozlobila Lenka Štěrbová. Bára Picková náš zástup nezachytila. Byly to pro mě rovněž dobrý tréninkový závody a těším se teď už na závody do zahraničí, až si budu moci zazávodit se světovou špičkou a vyvozit se za nimi případně já“. Rybářová získala titul na desítce podruhé a na rozdíl od mužů žádná žena nevybojovala titul víckrát než dvakrát. To se povedlo relativně nedávno Janě Pechanové a Veronice Peleškové a v 80. letech Škudrnové a Jelínkové. Protože Rybářová vyhrála titul i na pětce a vloni na dvacítce, je jedinou úřadující šampiónkou na otevřené vodě. Komplet ji „kazí“ pouze Lenka Štěrbová (SCPAP), která úřaduje na bazénové pětce a která si v Plzni vybojovala stříbro, když si o stupínek polepšila oproti poloviční trati a hlavně se po roce vrátila na stupně vítězů, na které jinak na desítce vystoupila vždy od roku 2009, kdy na Seči získala dokonce v pouhých 15 letech svůj titul. Bronz pak připadl Báře Pickové (KomBr).

Titul v kategorii staršího dorostu dobyl stejně jako na pětce v Mělicích Ondřej Baumrt (SlCho), před Jakubem Tobiášem (KomBr) a Matějem Kozubkem (Bohemians), který také bral letos již druhou dorosteneckou placku po stříbru z pětky, respektive domácí Barbora Štolková (SlPl), která má rovněž zlato i z pěky, před Pavlínou Kubátovou (SOPKo) a Adélou Solskou (KomBr), které si oproti Mělicím prohodily umístění a nedaly nikomu dalšímu v kategorii šanci.

V mladším dorostu se naopak prosadili úplně jiní plavci než na poloviční trati, vyhrál Petr Dvořák (SlPl) před Štěpánem Zahradníkem (LoBe) a Josefem Juricou (SCPAP) a Petra Štastná (KomBr) před Michaelou Ulipovou (SlPl), které si prohodili kovy z Mělic, a Annou Tlamkovou (KomBr).

Tituly se dobíjely i v kategoriích masters, ve kterých se představilo hned několik bývalých mistrů ČR v čele s již zmíněným Vítkem, který vyhrál masters 35+. Dále to byli Richard Kamas (mistr ČR na 10km a 20km z roku 1989 a na 25km z let 1991 a 1992), který se v kategorii 45+ musel sehnout pro stříbro před vítězným Michalem Mrůzkem, Alexandr Mrůzek (mistr ČR na 5km z let 1984 a 1985), který ve stejné nabité kategorii bral dokonce až bronz, nebo Lenka Pacáková (mistryně ČR na 25km z let 1991, 1992 a 1993). Ostatní kategorie vyhráli: Petra Chocholatá (35+), Silvie BejlkováJosef Kysilka (40+), Petr Matěna (50+), Jiří Brus (55+) a s největší poklonou nejzkušenější mistrovské desítkářce Vlasta Čudanová (60+).

Pošmourného a Rybářovou nyní čeká Unverziáda v tatarstánské Kazani (10km), kde se pokusí vylepšit výsledky z předchozí Univerziády v Číně 2011, a z Ruska se přesunou přímo na mistrovství světa do Barcelony, kde se připojí ke zbytku výpravy. Samozřejmě budeme jak z Ruska, tak ze Španělska informovat.

Doma pokračuje dálková sezóna v sobotu 13. července jedním ze dvou nejstarších tuzemských závodů na Seči a o den později 14. července tradičním Vltavským pohárem v Praze.