Mistrovství světa v Šanghaji v sobotu slavnostně začalo

V sobotu v Číně slavnostně začalo mistrovství světa, které je pro plavecký sport ještě významnější než obvykle, protože na desetikilometrovém maratonu půjde o prvních deset míst na olympijské hry do Londýna v příštím roce. Nepřekvapí tedy, že na startu desítky, k němuž jako první nastoupí v 9 ráno místního času (3:00 českého) již zítra ráno ženy, se sejde ta nejsilnější možná konkurence, silnější než obvykle o řadu jmen, které se na mistrovství světa vrací po určitém čase právě s olympijskou motivací. Zítra tedy ke svému prvnímu startu nastoupí Jana Pechanová, jediná aktivní česká medailistka z mistrovství světa i Evropy, a Silva Rybářová.

O den později pak ve stejný čas v závodě mužů Jan Pošmourný a Rostislav Vítek, který vedle standardních předstartovních procedur musí čelit i místní bakteriální vzpouře, ostatně jak přiznal již do ČRo. Naši celkově musí čelit rovněž teplé vodě, ruku v ruce horkému a vlhkému tropickému počasí. Voda v místě dálkových závodů (na druhém snímku, na prvním naši na slavnostním zahájení před Oriental Sports Center) silně kolísá mezi 28.6-31.1°C v závislosti na denní době a intenzitě slunečního svitu. Brzy ráno a pokud je pod mrakem, voda má pod 29°C, ale jakmile vysvitne sluníčko, letí teplota vody strmě nahoru až přes 31°C, což je nová maximální povolená hodnota teploty vody podle FINA. Ta se ovšem spolu s pořadateli stará maximálně o to, aby taková teplota naměřena nebyla, a tak se posunul start závodu již na 9. hodinu a oficiální měření raději na 6:45, takže žádné omezení nejspíše nehrozí, ale v čem budou doplavávat pětadvacítkáři, pokud vysvitne sluníčko…

Jinak Šanghaji šampionátem žije. To je zážitek, který lze přát každému plavci a jejich fanouškům. Reklamy na každém kroku, přímé přenosy hned na několika televizních kanálech, vše vypilované k preciznosti a tisíce dobrovolníků, kteří doplňují tisíce policistů, vojáků a dalších uniformovaných jednotek. Vše se zkouší dopředu, aby to v reálu dopadlo na jedničku, takže jsme již několikrát viděli vyhlašování výsledků na 10 kilomerů s fiktivními vítězi, s Brazílií a Anglií na druhém místě a kupodivu Čínou na místě prvním (první fotka). Budeme se snažit zprostředkovat informace, jakmile to bude možné, ale držte všichni zítra holkám a pozítřím klukům palce na desítce. Ve čtvrtek je Team Event, který FINA převzala od LEN, v pátek pětky a na závěr v sobotu pětadvacítky.