Maďarský Balatonfüred hostí juniorské Mistrovství světa

balatonfured2014Na jezeře Balaton se od pátku do neděle uskuteční 2. Mistrovství světa juniorů v dálkovém plavání. Premiérový šampionát se před dvěma lety konal v kanadském Wellandu nedaleko Niagarských vodopádů a Česká republika si na něm připsala úspěch v podobě bronzové medaile, kterou, patnáct dní po svém startu na 1500 VZ na OH v Londýně, v závodě starších juniorů na 7.5 km vyplaval Jan Micka (viz tehdejší článek Michala Štěrby – Honza Micka se napřed dusil a pak finišoval pro medaili) a výborně si vedli i další členové výpravy – Vít Ingeduld, Lenka Štěrbová a Dominika Hovorková.

balaton1Letošní česká výprava je o poznání menší. Do Maďarska odcestoval jako jediný aktivní účastník Matěj Kozubek, který se představí hned v prvním závodě šampionátu (7.5 km starších juniorů se startem v pátek v 10:00) a bude se snažit zúročit formu, ve které v Račicích na 20 km získal svůj první titul Mistra ČR mezi dospělými (kromě toho letos postupně získal všech pět možných titulů – 5 + 10 km v bazénu, 5 + 10 + 20 km venku – ve své kategorii staršího dorostu) a zároveň definitivně potvrdil vítězství v letošním ročníku Českého poháru (ve kterém zvítězil v posledních osmi závodech, do kterých nastoupil). Navíc si bude chtít spravit chuť po červencovém Mistrovství Evropy juniorů, kde sice ještě na šestém kilometru bojoval ve vedoucí sedmičlenné skupině o medaile, ale nakonec se na posledním kilometru postupně propadl až na konečné 25. místo (viz První den Mistrovství Evropy juniorů se našim nevydařil). Matěj má na místě dobré zázemí v rodinném týmu, jako sparingpartner mu v tréninku pomůže jeho bratr Tomáš, vedoucím výpravy a krmičem na závod bude otec Jan a na vše dohlíží maminka Dana. V pátek ráno na Balaton dorazí i Matějův osobní trenér Jan Srb.

eilatDruhé Mistrovství světa juniorů je svým způsobem speciální. Původně bylo totiž naplánováno jeho konání do izraelského letoviska Eilat. Téměř dvouletou přípravu ale pořadatelům zhatila aktuální nestabilní situace v Izraeli a zřejmě definitivní tečku za neuskutečněným šampionátem udělaly tři rakety, které v červenci dopadly na samotný Eilat. Oprávněná obava národních federací o své plavce tak logicky vyústila v přesun Mistrovství právě na Balaton. Jedna z možností je, že se v Eilatu uskuteční příští MSJ v roce 2016, otázkou ale zůstává, zda FINA znovu půjde do rizika a šampionát do Izraele přidělí.

balaton2balaton3balaton4Maďarští pořadatelé dostali pouhých 40 dnů na přípravu, nicméně podle aktuálních zpráv z místa se toho zhostili velmi dobře. Dálkoplavecké Mistrovství světa juniorů zařadili do právě probíhajícího projektu, jehož součástí bude v roce 2016 bazénové MEJ v Hódmezővásárhely, v roce 2017 bazénové MSJ v Budapešti a nakonec v roce 2021 velké Mistrovství světa v Budapešti a právě na Balatonu. Navíc Balatonfüred pravidelně hostí například závody Evropského poháru v dálkovém plavání (včetně letošního druhého kola v červnu). A ani převzetí některé z velkých plaveckých akcí není pro Maďary novinkou, v roce 2012 se z belgických Antverp do maďarského Debrecínu přesunulo bazénové Mistrovství Evropy. Dá se tak s úspěchem předpokládat, že bude zapomenuto pořadatelsky nepříliš povedené „anonymní“ Mistrovství Evropy juniorů v Záhřebu.

Ze závodu se pokusíme, pokud technika dovolí, přinášet průběžné zprávy.

Přejeme Matějovi hodně štěstí.